torsdag 28. mai 2015

Helsvett med matvett

Sykkelturen gjennom Norge var først og fremst for eventyret sin del. Vi hadde lavt budsjett og planla å spørre butikker om vi kunne få mat som hadde gått ut på dato eller av andre grunner skulle kastes. Vi ble veldig overrasket over hvor mye mat butikkene vi var innom skulle kaste, og dette ledet videre til et engasjement mot matkasting. 



Siden har begge studert i Trondheim, og vi har som forbrukere prøvd å påvirke folk vi kjenner til å kaste mindre mat. Det er forbrukerne som er den største kilden til matkasting i Norge, de står for to tredjedeler av de rundt 360 000 tonn mat som kastes i Norge hvert år - som vil si 46 kilo per person, eller hver femte handlepose. Vi har også prøvd å påvirke butikkene i vårt nærområde til å lage avtaler med bønder eller organisasjoner. Noen av butikkene har allerede avtaler, men det havner likevel store mengder fullt spiselig mat i containerene deres hver eneste dag. 

All denne maten ble kastet av nærbutikken vår på én dag. Det ønsker vi en slutt på! 

Heldigvis har det vært mye fokus på matkasting i media i det siste, og flere matvarekjeder blir flinkere på for eksempel å prise ned varer som snart går ut på dato. Bunnpris har nettopp innført “snål frukt” i sine butikker, noe som også er et steg i riktig retning. Dette fenomenet startet i Frankrike, så vi gleder oss til å sykle dit og høre hvordan de har startet det opp og hvilke andre tiltak de gjør. Der ble det i mai vedtatt et forbud mot å kaste mat for butikker, de må innen juli neste år ha avtaler med veldedighetsorganisasjoner som kan få all usolgt mat, eller sørge for at det blir dyrefor. Slike tiltak vil vi se mer av i Norge også! 

Nå gleder vi oss til å hente inspirasjon og ideer underveis, og til å sette mer fokus på matsvinn både hjemme i Norge, og nedover Europa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar